Afvallen dieet voeding

Published on november 22nd, 2017 | by Lifestyle Coach

0

Wat is dieetvoeding?

Veel mensen willen gewicht verliezen en vet afvallen. Dit doel is niet voor iedereen even makkelijk te behalen. Meer lichamelijke beweging is vaak één aspect van het afvallen. Echter kun je ook veel bereiken door de juiste gezonde voeding te eten. Dieetvoeding wordt de laatste jaren dan ook steeds populairder.

Om je te helpen bij het afvallen kun je speciale dieetvoeding aanschaffen. Onder andere maaltijdvervangers vallen onder dieetvoeding, echter kun je elke verantwoorde voeding keuze scharen onder dieetvoeding. Deze is er dan ook op gericht om minder energie te leveren dan de normale voeding die je zou eten. Dieetvoeding als maaltijdvervangers zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van shakes, poeders of repen. Dit maakt het eenvoudiger om in één keer de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij deze vorm van voeding wordt verschil gemaakt in laag energetische voeding en zeer laag energetische voeding. Om aan te geven waar de dieetvoeding aan moet voldoen is dit wettelijk geregeld. Hierdoor weet je als consument beter wat je precies binnen krijgt en of er eventuele risico’s aan verbonden zijn.

Laag energetische dieetvoedsel

De dieetvoeding die laag in energie zit is voornamelijk bedoeld om de gewone eetmoment te vervangen, bijvoorbeeld je ontbijt. Laag energetische dieetvoeding levert meestal dan ook tussen de 800 en 1200 calorieën per dag. Daarnaast krijg je door middel van deze dieetvoeding in ieder geval de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Ook is wettelijk vastgesteld hoeveel vetten, eiwitten, voedingsvezels en linolzuren er in de dieetvoeding moet zitten.

Door gebruik te maken van deze dieetvoeding ben je beter in staat om je gewicht te beheersen. Om problemen te voorkomen mag je deze laag energetische dieetvoeding vaak niet voor een langere periode dan drie weken achter elkaar gebruiken. Door na deze periode weer normale en gezonde producten te eten krijg je weer de juiste hoeveelheden aan andere voedingsstoffen binnen. Wel ben je hierdoor beter in staat om op gewicht te blijven. Je mag na een aantal weken dan ook weer opnieuw beginnen met de dieetvoeding, zolang je de maaltijdvervangers niet voor langer dan drie weken achter elkaar gebruikt.

Een andere vorm van afslankvoeding die veelvuldig gebruikt wordt is de zeer laag energetische dieetvoeding. Hierbij vervangt het je gehele gangbare voeding. Iedere maaltijd wordt dan vervangen door deze dieetvoeding. Deze voeding mag je niet langer dan drie weken onafgebroken gebruiken. De zeer laag energetische dieetvoeding levert vaak tussen de 450 en 800 calorieën per dag. Dit maakt dat je sneller vet en gewicht zal verliezen, omdat je reserves sneller zullen worden aangesproken. Doordat je sneller door je reserves heen bent is het dan ook van belang om deze na een periode van drie weken weer aan te vullen. Hierdoor voorkom je enkele gevolgen voor je gezondheid.

Nadelen

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan de dieetvoeding. Zo val je zeer snel af wanneer je de zeer laag energetische dieetvoeding gebruikt. Echter is het wel van belang om het gewichtsverlies goed in de gaten te houden, om niet te veel af te vallen binnen een korte tijd. Dit kan enkele risico’s voor je gezondheid met zich meebrengen.

Ook bevat de meeste dieet voeding geen groente en fruit en heb je weinig variatie in eten. Veel mensen kiezen dan ook voor de laag energetische dieet voeding, waarbij ze het diner wel normale producten eten. Uiteraard is het aan te raden om ook dan voor gezonde producten en veel groente te kiezen. Hierdoor is het verschil niet al te groot tussen de verschillende maaltijden per dag. Daarnaast behaal je hierdoor uiteraard sneller je beoogde doel. Door de maaltijden te variëren is het voor velen ook beter en langer vol te houden.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑