Waarom afvallen met eiwit werkt.

Waarom afvallen met eiwit werktafvallen met eiwitten

Er zijn 3 macronutriënten die belangrijk zijn voor ons lichaam omdat je er onder andere energie uithaalt: eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. De manier waarop zij energie leveren, is heel verschillende.

Koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel te veel en te hard stijgen. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel weer bijzonder snel. Koolhydraten zorgen dus voor een enorme schommeling in je bloedsuikerspiegel. Op den duur zorgt dit voor een chronisch hoog insulinegehalte. Insuline blokkeert het hormoon HSL (Hormone Sensitive Lipase), dat juist heel hard nodig is om af te vallen omdat HSL lichaamsvet mobiliseert en vervolgens verbrandt. Koolhydraatrijke voeding werkt dus averechts als je af wil vallen.

Een van de meest populaire diëten en afval methodes is het Koolhydraatarm dieet. Ik zou een koolhydraatarm dieet dan ook iedereen kunnen aanraden, voor meer informatie over een koolhydraatarm dieet kijk je gewoon even hier.

Eiwitten en gezonde vetten daarentegen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel slechts een klein beetje en ook heel langzaam stijgt. Hierdoor ontstaan er geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en zo wordt je biochemie niet verstoord. HSL kan zijn werk blijven doen en het afvallen kan beginnen 😉

Waarom crash diëten met eiwitshakes zeer ongezond zijn

Afvallen met eiwitshakes wordt bijna altijd ingezet als iets ’tijdelijks’, in een periode waarin je moet diëten om op een streefgewicht te komen. Ik ben ervan overtuigd dat als je gevarieerd en gezond eet en bovendien niet teveel, dat je duurzaam en gezond zal afvallen en vervolgens op een gezond gewicht zal stabiliseren. Daarover later meer. Waarom zijn crash diëten ongezond?
Voeding gebaseerd op louter kant-en-klare eiwitshakes biedt onvoldoende voedingsstoffen en is veel te eenzijdig. Je lichaam raakt uitgeput, wat je bijvoorbeeld merkt aan vermoeidheid, lusteloosheid, een kort lontje en haaruitval. Als je het lang volhoudt kan je zelfs ondervoed raken en te weinig voedingsstoffen is zonder meer schadelijk voor je darmflora.
Je lever en je nieren worden erg belast, wat op den duur kan leiden tot een verslechterde werking van deze organen.
Je versnelt de veroudering van je lichaam: je lichaam is tijdens het eiwitdieet continu in de modus van nieuwe cellen aanmaken in plaats van oude cellen herstellen. Bij teveel eiwitten veroudert je lichaam sneller en verhoog je je kans op de bekende ouderdomsziektes.
Je raakt bij crash diëten veel vocht en spierweefsel kwijt, maar minder vet. Kortom, je holt je lichaam uit. Na een crashdieet zul je al snel weer aankomen (het bekende jojo-effect). En afvallen was nu net je doel!

Hoe kan je wel gezond en duurzaam afvallen met eiwitshakes?

Als je gevarieerd en gezond eet en bovendien niet teveel, dan val je duurzaam en gezond af tot een gezond gewicht en daar blijf je ook! Gezond en gevarieerd eten leidt tot een gezond en goed functionerend lichaam met als resultaat dat je afvalt op een natuurlijke manier. Bovendien ontstaan er veel fijne andere effecten zoals meer energie, betere spijsvertering en stoelgang, stralende huid en beter slapen.

Maaaarrrrrr de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet altijd en bij iedereen lukt. We willen teveel resultaat zien in te korte tijd en we gunnen onszelf geen fatsoenlijk gezond traject. Bovendien zijn we druk met werk, met sporten, met ons sociaal leven en met onze kinderen. Het ontbreekt ons vaak aan tijd op altijd gezond en gevarieerd boodschappen te doen, te koken en te eten. Een complete en gezonde maaltijd schiet er dan soms bij in.

In deze drukke tijd is dat geen schande en dan is het echt een prima alternatief om af te vallen of op gewicht te blijven door in je voeding af en toe een maaltijd te vervangen door een eiwitshake. Allicht een heel stuk beter dan naar kant-en-klare bewerkte koolhydraatrijke maaltijden te grijpen 😉

Mijn advies om gezond af te vallen met shakes

Kies niet voor dure eiwitdiëten en ga niet kortlopend of langlopend intensief kuren. Kant-en-klare eiwitshakes zitten boordevol stoffen die niet goed zijn voor je lichaam zoals zoetstoffen, smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen.

In plaats van een duur en intensief eiwitdieet adviseer ik je om altijd biologische, natuurlijke proteïne in huis te hebben. Als je overvallen wordt door trek neem je een kleine shake als tussendoortje. In moeilijke ‘eet-dagen’ vervang je eens een maaltijd door een gezonde, eigengemaakte eiwitshake. Trap niet in de populaire eiwitdiëten, ja, je raakt in een razend tempo gewicht kwijt maar je gaat er alleen maar van jojo-en!

Voor meer informatie over de kwaliteit van eiwitten, lees dit artikel over het eiwitdieet.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑