Afvallen superfood

Published on november 25th, 2015 | by Lifestyle Coach

1

Deze budgetvriendelijke superfood is ideaal om te eten als je af wilt vallen.

Afgelopen jaren is er veel geschreven over superfoods. Of ze gezond zijn of niet daar zijn de meningen over verdeeld. Een ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen: ze zijn allemaal ontzettend duur. Gelukkig zijn er genoeg voedingsmiddelen die betaalbaar zijn en van nature echte superfoods zijn. Bijvoorbeeld avocado, blauwe bessen, of wat denk je van Eieren?

Cholesterol en eieren

superfoodTegenstanders van een dieet met veel eieren beweren dat de grote hoeveelheden cholesterol in eieren ervoor zorgen dat je risico op hart- en vaat ziekten verhoogt, maar steeds meer studies tonen aan dat dat niet het geval is. Het lijkt heel aannemelijk, maar eigenlijk is er geen verband tussen de hoeveelheid cholesterol die je eet en de hoeveelheid slecht cholesterol die je lichaam produceert. De hoeveelheid slechte cholesterol in je bloed is trouwens slechts een indicator voor onderliggende aandoeningen en de bijbehorende ongezonde levensstijl, geen oorzaak.
Laten we de feiten dus even op een rijtje zetten: eieren bevatten inderdaad best wat cholesterol, maar dat is eigenlijk helemaal geen probleem.

Eieren zitten boordevol essentiële voedingsstoffen

De laatste tijd ontdekken steeds meer voedingsdeskundigen de wonderlijke eigenschappen van eieren, en dat hoeft je eigenlijk helemaal niet te verbazen: een enkel eitje bevat namelijk voldoende voedingsstoffen om een kippenembryo te doen uitgroeien tot een volwaardig kuikentje. De voedingsstoffen in eieren moeten met andere woorden van erg hoge kwaliteit zijn en bovendien erg gevarieerd, want een levend wezen (zoals een kuikentje, maar jij ook!) heeft kleine beetjes nodig van heel veel verschillende voedingsstoffen. Denk maar aan de verschillende soorten vitaminen en mineralen die je lichaam niet zelf kan aanmaken, en dus uit gezonde voeding (bijvoorbeeld eieren) moet halen.
Eieren zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van ijzer, en dat is erg handig, want ijzertekort is één van de meest voorkomende voedingsproblemen ter wereld, vooral bij vrouwen. Bovendien bevatten eieren ook heel wat choline: dat is een stof die essentieel is voor zwangere vrouwen maar voor iedereen het risico op borstkanker vermindert.

De proteïnen in eieren helpen je afvallen

Het allerbelangrijkste punt echter dat eieren tot een echte superfood maken, is dat ze boordevol eiwitten van hoge kwaliteit zitten en nauwelijks koolhydraten bevatten. Misschien heb je al gehoord van het koolhydraatarme dieet, wat veruit de meest efficiënte en meest gezonde manier is om gewicht te verliezen. Door weinig koolhydraten en veel eiwitten te eten, krijgt je lichaam wel voldoende energie om normaal te functioneren, maar wordt de vetverbranding in al je cellen toch gestimuleerd. Op die manier geef je een enorm krachtig signaal aan je lichaam: het is nu tijd om af te vallen!

Neem je al deze eigenschappen van eieren samen, en neem je daar nog eens bij dat eieren eigenlijk spotgoedkoop zijn, dan kan je erop rekenen dat je een echte superfood hebt gevonden. Dit illustreert nog maar eens dat je superfoods niet op exotische plekken of in gespecialiseerde winkels hoeft te gaan zoeken, maar ze net zo goed in de supermarktrekken (of nog beter, bij je eigen scharrelkippen) kan vinden. De grote hoeveelheden vitaminen, minerale, gezonde vetten en eiwitten maken eieren tot een essentieel deel van elk koolhydraatarm dieet.

Tags: ,


About the AuthorOne Response to Deze budgetvriendelijke superfood is ideaal om te eten als je af wilt vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑