Eiwitten eiwitten

Published on januari 5th, 2017 | by Lifestyle Coach

0

Gezonder eten met meer eiwitten

Veel diëten beperken het aantal calorieën die je dagelijks kunt eten, hierdoor kan je al snel voedingsstoffen tekort komen. Dat is natuurlijk niet goed voor je lijf en op de lange termijn kan dat voor gezondheidsproblemen gaan zorgen. Probeer daarom nooit een voedingsgroep helemaal uit te sluiten, maar probeer een goede balans voor jouw lichaam te vinden. Het is gezonder om je levensstijl aan te passen dan om een tijdelijk dieet te gaan volgen. Kies daarom voor gezonde recepten met veel eiwitten, laag in simpele koolhydraten, verzadigde vetten en geraffineerde suikers, maar die veel voedingsstoffen en vezels bevatten. Wat belangrijk is voor een gezond en fit lichaam.

Eiwitten zijn belangrijk

Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, eiwitten zijn namelijk erg belangrijk als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig eiwitten eet kan dit leiden tot afbraak van spierweefsel, waardoor je in verhouding juist meer lichaamsvet hebt, daarnaast kan het zorgen voor huiduitslag, dunner haar en haar uitval, breken van nagels en moeheid. Wanneer je te weinig calorieën binnenkrijgt en ook te weinig eiwitten, leidt dit tot afbraak van spierweefsel, terwijl je juist vetweefsel wilt verliezen. Zorg dus altijd dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Als je gewicht wilt verliezen kunnen eiwitten je hier bij helpen, ze zorgen namelijk voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer trek hebt en minder hoeft te eten. Daarnaast kost het ons lichaam en stuk meer energie om eiwitten af te breken en om te zetten naar bruikbare stoffen voor het lichaam dan koolhydraten of vetten. Je verbruikt dan dus meer energie, dan wanneer je koolhydraten of vetten zou eten.

Wat zijn eiwitten en waarom heb je ze nodig?

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. Ieder eiwit is anders en is opgebouwd uit verchillende aminozuren. Wat de samenstelling is van die aminozuren bepaald de eiwitkwaliteit. Hoe meer verschillende aminozuren in de juiste verhouding in het eiwit voorkomen, des te hoger de kwaliteit is. Er zijn essentiële-, semi-essentiële- en niet essentiële eiwitten. Het verschil is dat het lichaam geen essentiële eiwitten aan kan maken, deze moeten we dus binnenkrijgen via onze voeding. De niet essentiële eiwitten kan ons lichaam zelf aanmaken en de semi-essentiële eiwitten kan ons lichaam zelf aanmaken mits er genoeg andere aminozuren zijn om deze aan te maken en je geen ziekte of bepaalde aandoening hebt.

Essentiële aminozuren Semi-essentiële aminozuren Niet essentiële aminozuren
Histidine Alanine Arginine
Isoleucine Asparaginezuur Asparagine
Leucine Cysteïne Glutamine
Lysine Cystine Glycine
Methionine Glutaminezuur Serine
Fenylalanine Tyrosine Proline
Thereonine Hydroxyproline  
Tryptofaan    
Valine    

 

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Dierlijke eiwitten hebben een hoge kwaliteit, dit komt doordat die eiwitten zijn opgebouwd in de juiste verhouding aminozuren en ook alle benodigde aminozuren bevat. Vegetariërs en veganisten, die geen vlees of dierlijke producten eten, kunnen meer moeite hebben met het binnenkrijgen van voldoende eiwitten in de juiste verhoudingen. Peulvruchten, noten en groenten bevatten ook eiwitten, maar een stuk minder en de eiwitkwaliteit is een stuk lager. Je moet daarom flink variëren en combineren om voldoende plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, vis, eieren en zuivel. Plantaardige eiwitten vind je in peulvruchten, granen, noten, zaden, pitten, paddenstoelen en groenten.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑