Afvallen eiwitten

Published on januari 22nd, 2016 | by Lifestyle Coach

0

Gewicht verliezen met een eiwitrijk dieet.

Ons lichaam maakt gebruik van drie verschillende brandstoffen, deze zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij een eiwitdieet wordt de nadruk gelegd op eiwitten, om gewicht te verliezen zal de hoeveelheid koolhydraten in het dieetschema omlaag gebracht moeten worden. Wat betreft vetten wordt de nadruk gelegd op gezonde vetten.

Koolhydraatarm

In het verleden werd bij diëten de nadruk gelegd op het omlaag brengen van de vetten in de voeding. Dr. Atkins, de grondlegger van het eerste koolhydraatarme dieet, ontdekte dat men betere resultaten behaald door juist het aantal koolhydraten in de voeding omlaag te brengen.

Vetten

Het is met vet uit de voeding niet zo dat deze direct wordt opgeslagen in de vetreserves; vet wordt alleen in de vetreserves opgeslagen als het lichaam onvoldoende energie uit koolhydraten kan halen. Het lichaam geeft de voorkeur aan koolhydraten als bron van energie, energie uit koolhydraten is voor het lichaam het snelst beschikbaar.

Als er geen energie meer uit koolhydraten beschikbaar is gaat het lichaam over tot vetten en eiwitten als bron van energie. Omdat de vetten dan verbrand zullen worden, zullen deze niet meer opgeslagen worden in de vetreserves. Als men er voor zorgt dat men minder calorieën eet dan wat men nodig heeft dan zal het lichaam vet uit de vetreserves gaan verbranden waardoor men afvalt.

Behoud van spiermassa

Behalve vetten zal het lichaam bij een calorietekort ook de eiwitreserves aanspreken om in zijn energievoorziening te kunnen voorzien. Dit gaat echter ten koste van onze spiermassa. Hierdoor verlies je wel meer gewicht, maar het verlies van spiermassa is iets wat je eigenlijk liever niet wilt. De hoeveelheid spiermassa welke we hebben speelt namelijk een belangrijke rol bij ons metabolisme. Hoe meer spiermassa we hebben hoe sneller ons metabolisme werkt, meer spiermassa betekend dat we in rust meer calorieën verbranden. Het behoud van spiermassa bij het afvallen voorkomt het jojo-effect welke men vaak na een dieet heeft.

Voordelen eiwitrijk dieet

Met een eiwitrijk dieet ondervangen we het probleem van het verlies van spiermassa. Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren, door voldoende eiwitrijk te eten zorgen we ervoor dat tijdens het lijnen geen spiermassa verloren wordt. Het doel van lijnen is het omlaag brengen van ons vetpercentage. Door het lagere vetpercentage zullen we gewicht verliezen en strakker in ons vel zitten.

Een eiwitrijk dieet heeft nog andere voordelen welke het afvallen een steuntje in de rug geven. Eiwitten zijn voor het lichaam moeilijker te verteren dan koolhydraten, er is meer energie voor nodig. Voor het verteren van eiwitten gebruiken we meer energie dan voor het verteren van koolhydraten, hierdoor verbranden we extra calorieën.

Een ander belangrijk voordeel van eiwitten is dat de een voldaan en verzadigd gevoel geven. En omdat eiwitten langzamer verteren dan koolhydraten zal het volle en verzadigde gevoel langer aanhouden dan bij koolhydraatrijke voeding. Hiermee voorkom je dat je tussen de maaltijden door zin krijgt in tussendoortjes. Eiwitten hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel waardoor deze beter stabiel blijft. Bij koolhydraatrijke voeding ontstaan schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dit zorgt ervoor dat je een paar uur naar de maaltijd alweer trek krijgt.

De kwaliteit van eiwitten

eiwittenEiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. In de natuur komen 80 verschillende soorten aminozuren voor, ons lichaam heeft er 22 nodig. Bepaalde aminozuren kan ons lichaam zelf maken andere niet. De aminozuren welke het lichaam niet zelf kan aanmaken zijn essentiële aminozuren.

Het lichaam heeft eiwitten nodig voor verschillende belangrijke functies. Het lichaam heeft eiwitten nodig voor chemische omzettingen, in stand houden van dynamische structuren, transport van stoffen, communicatie (hormonen) en regulatie.

De eiwitten uit onze voeding worden afgebroken tot aminozuren waarna het lichaam deze gebruikt als brandstof en bouwstof (cellen, spieren). De aminozuren uit de voeding kan het lichaam omzetten in de aminozuren welke het nodig heeft. Uitzonderingen zijn de essentiële aminozuren, deze moeten uit de voeding gehaald worden. Essentiële aminozuren zijn histidine, fenylalanine, isoleucine, leucine, thereonine, valine, tryptofaan, lysine en methionine. In totaal zijn er 9 essentiële aminozuren.

Deze essentiële aminozuren komen in de meeste voedingsmiddelen voor, echter in verschillende hoeveelheden en in zeer uitlopende verhoudingen. Bij een eenzijdig dieet kan er een tekort ontstaan voor een bepaald aminozuur of aminozuren. Een tekort aan één of meerdere essentiële aminozuren leidt tot proteïnedeficiëntie. Bij proteïnedeficiëntie wordt men vermoeid, verliest men spiermassa, wordt de lichaamstemperatuur lager en worden de hormoonspiegels verstoord.

Eiwitten van dierlijke oorsprong geven eiwitten van de beste kwaliteit, deze bevatten de meest essentiële aminozuren. Bronnen van dierlijk eiwit zijn vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel zoals melk, kaas, kwark en yoghurt. De eiwitten welke afkomstig zijn van voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong zijn van lagere kwaliteit, deze bevatten minder essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten zitten in graanproducten zoals brood en pasta, noten, paddenstoelen en peulvruchten. Bij plantaardige eiwitten zal het lichaam vaak de beschikbare aminozuren moeten afbreken om er zo de aminozuren uit te kunnen opbouwen welke het lichaam nodig heeft. Door dit proces verouderd het lichaam sneller. Bij een eiwitrijk dieet heeft het daarom de voorkeur om een belangrijk deel van de eiwitten te halen uit voedingsmiddelen welke een dierlijke oorsprong hebben. Voor een goede balans van verschillende aminozuren bij een eiwitrijk dieet kan je gebruik maken van eiwitrijke recepten.

Verzuring van het lichaam door een eiwitrijk dieet

De zuurgraad van het lichaam stijgt door eiwitrijke voeding. Als de zuurgraad van ons lichaam te hoog wordt dan gaat dat ten koste van onze vitaliteit en het maakt het lastiger om af te vallen. Door een hoge zuurgraad wordt er meer zuur in de vetcellen opgeslagen waardoor vet moeilijker te verbranden wordt. Er moet bij een eiwitrijk dieet aandacht zijn voor het basisch houden van het lichaam. Het lichaam kan basisch gehouden worden door voldoende groente te eten, dit heft het verzurende effect van de eiwitrijke voeding op. Om te voorkomen dat de zuurgraad van het lichaam te veel stijgt zal er tweemaal per dag een portie groente gegeten moeten worden. Of gedronken, in de vorm van groene smoothies. Het lichaam zal beter instaat om vet te verbranden als er een goede zuurbalans is.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑