Afvallen eiwitrijk dieet koolhydraatarm

Published on augustus 10th, 2017 | by Lifestyle Coach

0

Een eiwitrijk dieet is vaak ook koolhydraatarm

De dieetwebsite Lienearecta richt zich op direct afvallen en onderschrijft het gebruik van zowel een eiwitrijk dieet als een koolhydraatarm dieet. Waarom lijken die twee diëten zo op elkaar? En in hoeverre zijn ze dan weer verschillend?
In dit artikel lichten we de overeenkomsten en verschillen toe die zitten tussen een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet.

Eiwitdieet

Meer eiwitten. Minder koolhydraten.

Dat zijn de uitgangspunten van het eiwitdieet in de basis. Een eiwitdieet richt zich op de inname van eiwitten. Deze hebben meerdere goede functies voor je lichaam. Zo krijg je met een eiwitdieet een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel de verleiding hebt om naar tussendoortjes te grijpen. Een andere positieve eigenschap van eiwitten is dat ze je spiermassa sneller doen groeien en sneller helpen herstellen. Mensen die tot doel hebben om meer spiermassa op te bouwen krijgen dan ook vaker een eiwitrijk dieet voorgezet, omdat ze daarmee nog sneller spieren opbouwen.

Koolhydraatarm dieet

Minder koolhydraten. Meer eiwitten.

Eigenlijk zijn dit dezelfde uitgangspunten als bij het eiwitdieet, maar dan in omgekeerde volgorde. Een koolhydraatarm dieet vertrekt vanuit het idee dat koolhydraten ons onnodig dik maken. Een koolhydraatarm dieet zorgt er dus voor dat je minder koolhydraten binnen krijgt. In plaats daarvan krijg je dus wel meer eiwitten binnen. Met dezelfde eigenschappen als in de hiervoor benoemde alinea. Een koolhydraatarm dieet is vooral bedoeld om gewicht te verliezen, maar kent ook vele andere voordelen op het gebied van gezondheid. Zo helpt het je om je bloeddruk en cholesterol te verlagen en verlaag je de kans op diabetes.

Diëten die koolhydraatarm en eiwitrijk zijn

Het is dan ook niet gek dat de meeste diëten die koolhydraatarm zeggen te zijn ook eiwitrijk zijn en andersom. Het Atkins dieet is daar een bekend voorbeeld van. Het dieet, ooit ontwikkeld door de Amerikaanse arts Robert C. Atkins, richt zich op het minderen met koolhydraten en het meer eten van eiwitten. Maar de recepten die Atkins je toeschrijft bevatten allemaal veel eiwitten en onverzadigde vetten. En zo zijn de eiwitdiëten van Dukan en dr Frank eigenlijk ook koolhydraatarm, want ze zetten je dan wel heel veel eiwitten voor, het ontbreekt er ook aan enkelvoudige koolhydraten. En zo komt de cirkel weer rond.

Koolhydraatarm en eiwitrijk afvallen

Je kunt zelf ook al heel veel doen als je met een eiwitdieet of koolhydraatarm dieet wil afvallen. Bijvoorbeeld op zoek gaan naar recepten die koolhydraatarm en eiwitrijk zijn. Op die manier voorkom je dat je diep in de buidel moet tasten om een dieet aan te schaffen. Je zorgt ervoor dat je het afvallen in eigen handen houdt en dus goed profiteert van de voordelen van beide diëten.

Ga vooral op zoek naar producten met veel eiwitten: denk aan vlees en vis, noten en zaden en aan groenten en fruit. Deze kunnen perfect dienen als basis voor een gezonde, gevarieerde maaltijd. Je zal merken dat je in korte tijd al heel veel gewicht kan verliezen door je met deze recepten in te laten, zonder dat je er heel veel meer voor hoeft te doen. Bewegen is bijvoorbeeld niet noodzakelijk als je wil afvallen met een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet.

Conclusie

In dit artikel benoemden we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet. Het belangrijkste verschil is dat benaderingswijze: een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat je zo min mogelijk koolhydraten binnen krijgt en een eiwitdieet zorgt er juist voor dat je veel eiwitten eet. Beide diëten komen verder goed met elkaar overeen. Recepten die koolhydraatarm zijn, zijn vaak ook eiwitrijk en andersom. Dat maakt het dat beide manieren van afvallen je goed kunnen helpen om op gewicht te komen en te blijven.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑