Afvallen afvallen

Published on augustus 26th, 2015 | by Lifestyle Coach

0

Afvallen en tegelijk spieren opbouwen

Wil je of ben je al flink aan het afvallen? Maar wil je tegelijkertijd wel kracht behouden of zelfs wat sterker en gespierder worden?

Het is een goede combi: afvallen en de spieren trainen. Het mes snijdt zogezegd aan twee kanten, zodat het lichaam zo snel mogelijk in de gewenste vorm geraakt.

Voor het afvallen is het raadzaam dit degelijk en systematisch aan te pakken. Volg dus een schema. Er zijn veel goede afvalmethodes op de markt, de één wat innovatiever en beter werkend dan de ander. Bekende diëten zijn het Atkins-dieet of het dieet van Sonja Bakker. Maar ook het nieuwere en meer innovatieve dieet van Momentum loont de moeite van het bestuderen.

In dit artikel zullen we ons echter nu eens niet focussen op het afvallen, maar juist op dat tweede aspect: het gespierder worden.

Om gespierder te worden zijn deze twee zaken cruciaal:

  1. De spieren trainen (fysieke inspanning)
  2. Voeding (diëtaire inspanning)

De spieren trainenAfvallen

Het beste kunnen de spieren worden getraind door middel van een trainingschema. Het is belangrijk dit trainingsschema vaak te veranderen, zodat de spieren niet wennen aan de oefeningen. Houd als richtlijn aan: wissel elke 1,5 maand van schema, ervan uitgaande dat je zo’n 2 à 3 keer per week in de sportschool te vinden bent.

Om zo snel mogelijk progressie te boeken, is het het beste om één of twee spiergroepen per training (dus per dag) onder handen te nemen. Zodoende krijgt elke spiergroep genoeg rust om te herstellen (en om te groeien).

Welke spieren tot slot getraind worden, hangt af van de individuele wensen. Maar voor de meeste mensen die het gespierder worden combineren met het afvallen, zal gelden dat ze over de hele breedte wat gespierder willen worden. Kortom: train alle spieren en vergeet ook zeker de benen niet.

De voeding: eiwitrijk

Voeding speelt logischerwijs een zeer belangrijke rol. Het is niet alleen van belang bij afvallen (minder vetten), maar ook bij het opbouwen van spieren (meer eiwitten). Zonder de juiste voeding is het trainen bijna zinloos.

Eiwitten zijn het belangrijkste in dezen. Als vuistregel kun je een inname van 1 à 2 gram eiwitten per dag aanhouden per kg lichaamsgewicht. Dit doe je dus door eiwitrijk voedsel te eten en/of door eiwitshakes te drinken. Eiwitten zitten onder andere in:

  • Eieren
  • Kip
  • Vis
  • Kwark
  • Tonijn

Dit zijn overigens goede eiwitbronnen, omdat deze ook niet te vet zijn. In combinatie met het afvallen werkt dat dus goed. Het is niet voor niets dat bodybuilders leven op een dieet van met name deze componenten.
Tot slot is het belangrijk om vaak maar klein te eten. Eet 5 à 7 keer op een dag, maar eet steeds kleine maaltijden. Stap dus af van de traditionele 3 keer eten per dag.

Succes!

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑